Vereniging Natuurbeleving
Bewaarde Land Meijendel | Locaties Wassenaar & Den Haag

Programma

Uitnodiging en voorbereiding op school
Twee weken voor de start van het programma komen Vrouw Fleur en een wachter van Het Bewaarde Land "onverwacht" in de klas van de deelnemende school. Deze belangrijke personen uit het programma nodigen samen de kinderen uit om op bezoek te komen in Het Bewaarde Land. De kinderen komen door dit bezoek meteen in de juiste sfeer en maken kennis met het verhaal van Het Bewaarde Land. Voorafgaand aan het eerste bezoek leren de kinderen op school Het Bewaarde Landlied en maken ze een ‘praatstok’. De leerkracht leest een verhaal voor over Het Bewaarde Land en begeleidt de kinderen met voorbereidende opdrachten.


Drie dagen vol natuurverwondering
In drie achtereenvolgende weken bezoeken de kinderen op een vaste weekdag Het Bewaarde Land. De dagen zijn gevuld met bijzondere ontmoetingen en uiteenlopende werk- en spelvormen. Het gaat in deze buitendagen in de eerste plaats om het beleven van de natuur. Pen en papier gaan niet mee het bos in. Op school heeft ieder kind een werkboek om de bezoeken voor te bereiden en te verwerken.


Eerste dag 

De eerste buitendag staat in het teken van verkenning van het gebied en de planten en dieren die er voorkomen. Ook leren de kinderen hoe je veilig in bomen klimt en zoeken ze een eigen boom uit. Aan het einde van de dag verzamelen ze eetbare planten waar Vrouw Fleur soep van maakt.


Tweede dag
De tweede dag staan twee thema's centraal. Het eerste is het ontdekken van allerlei verbanden. Niet alleen tussen planten en dieren en de elementen water, aarde, lucht en vuur, maar ook de verbanden tussen henzelf en de natuur. De wachters doen een spel waarin ze verbanden uitbeelden, de kinderen zoeken naar sporen van planten- en vleeseters en maken kennis met de voedselkringloop. Het tweede thema is het gebruik van al je zintuigen. De kinderen volgen onder andere geblinddoekt een touw dat hen langs verschillende bomen en ondergronden voert.


Derde dag
Op de derde dag wordt gestreefd naar integratie van de ervaringen en kennis die de kinderen hebben opgedaan. Een belangrijk onderdeel is het zoeken van een eigen plekje. 's Middags wordt er gewerkt aan een presentatie die iets wezenlijks uitbeeldt van de dagen in Het Bewaarde Land. Dit kan een toneelstukje, een lied of een dans zijn, maar ook een uitbeelding van een onderwerp met behulp van natuurlijke materialen. Naast de activiteiten bij het dagthema is er ruimte voor vrij ontdekken en spelen.

 

Verhaal van Het Bewaarde Land

Het Bewaarde Land is een natuurbelevingsprogramma met een verhaal, dat de fantasie prikkelt en kinderen verbindt met de natuur. Het verhaal komt tijdens het programma op allerlei manieren terug.

“Ergens in Nederland ligt een gebied, waar de mensen in harmonie met elkaar en met de natuur omgaan. Die houding van respect vóór en verwondering over de natuur maakt het natuurgebied tot Het Bewaarde Land. Dit land bestaat vast al op meer plekken, alleen wordt het waarschijnlijk anders genoemd.

Het Bewaarde Land wordt beheerd door de wachters van de vier elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur. Deze elementen zijn in verschillende culturen en in alle tijden terug te vinden. Als vijfde element is in Het Bewaarde Land gekozen voor ‘Kleur’. In Het Bewaarde Land verbinden deze elementen de wachters met de natuur. Door het verhaal van Het Bewaarde Land worden ook de kinderen verbonden met de natuur. Zo is er in Het Bewaarde Land soms een hol gegraven om in de aarde te kunnen zijn, een boomhut om daarin van de lucht te kunnen genieten of een zonnewijzer om iets weer te geven van onze relatie met de zon.

Vrouw Fleur is de schakel tussen de wachters en de buitenwereld. Zij woont in een huisje aan de rand van Het Bewaarde Land en ontmoet de wachters vaak. Die komen bij haar een kopje kruidenthee drinken of nieuws uitwisselen over de gebeurtenissen in Het Bewaarde Land. Bij Vrouw Fleur komen ook wel eens kinderen op bezoek. Zij vinden dat een spannend avontuur, want Vrouw Fleur kan hen heel veel vertellen over de geneeskrachtige en eetbare planten. Met haar kunnen ze stilletjes dieren bekijken, en Vrouw Fleur weet waar de wachters te vinden zijn…”